Muzik

22 Ocak 2008 Salı

köpekler niye ağlar

KÖPEKLER NİYE HAVLAR
Köpeklerin ataları ve vahşi köpeklerde havlama görülmez havlama evcilleşmeyle köpeklerin kazandığı bir özellik. peki köpekler neden havlar ?
Vahşi köpekler havlamazlar ve birbirleriyle iletişimleerini salgıladıkları kokular yaptıkları hareketler ve Ulamalarla sağlarlar. Öyleki bir avın varlığını yada ava çıkılması gerektiğini ve avın nerede avlanacağını kendi bölgelerini çiftleşme isteklerini bebeklerin kime ait olduğunu hep bu davranışlarla birbirlerine anlatırlar. Çoğu kişi bu davranışları bir konuşma olarak kabul etmez. ama ne hikmetse insanlardaki beden dilini de konuşma özürlü insanlarınızın yada görme özürlü arkadaşlarımızın iletişim şeklini bir konuşma kabul ederler. Esasen bu ayrım köpeklerin yada daha genellersek hayavanların zeka düzeyini küçük görmemizden kaynaklanır belkide. Sebebi her ne olursa olsun sonuçta konuşma bizim iletişimimizin temel taşıdır. herne kadar konuşurken kullandığımız diller birbirinden farklı olsada insan oğlu konuşurken çikardığı seslerin akustik ölçüleri birbirine oldukça yakındır. yani ister ingilizce konuşun istrer çince konuşun çıkardığınız sesin akustik ölçüsü hemen hemen aynı oluyor.
Hayvanlardaki davranış şekillerini inceleyen bilim adamları son zamanlara kadar havlama konusunda "köpeklerin çıkardıkları gelişi güzel sesler" fikrine sahipti Bunun nedeni vahşi köpek türünün (kurtlar, tilkiler, çakallar ve benzerleri) haberleşmek için havlama yöntemine pek başvurmamalarıydı. Çünkü vahşi köpekler haberleşmede ulamak yada ağlargibi sesler çıkasrmak gibi karmaşık bir akustik ses düzenini kullanıyorlardı havlamak bu ses düzeninde oldukça basit kalıyordu. Havlamak yetişkin köpeklerde bir saldırganlık ifadesiydi. yavru ve genç köpekler için havlamaksa oyun esnasında meydana geliyordu
Şimdi konumuza dönelim köpekler niye havlar. Vahşi dostları havlamadığına göre bu sesi çıkarmalarının nedeni ne Bunu merak eden bilim adamları değişik durumlarda köpeklerin ve kurtların seslerini kaydedip bunların uzunluk, frekans uzunlukları ve tonalite açısından incelediler. Bu araştırmadan ilginç sonuçlar elde ettiler.
Kurt havlamaları genellikle kısa, hırlama şeklinde ve atonal yapıdayken köpek havlamaları armonik sesler ve değişik uzunlukta frekanslar açısından daha değişkendi. Dahası , karakteristik akustik özellikler spesifik davranışlarla alakalıydı Oysa daha müzikal havlamalar pozitif sosyal ilişkilerde ortaya çıkıyordu.
Yani köpekler değişik durumlarda farklı frekanslarda sesler çikarıyorlardı. yine yapılan başka bir araştırmada köpek beslememiş insan gurubuna köpeklerin değişik ortamlarda ve davranışlarda çıkartıkları havlama sesleri dinletilerek insanlara o an köpeğin ne anlatmak istediği yada yaptığı soruldu . alınan sonuçlar oldukça ilginçti hayatında hiç köpek bakmamış insanlar bu sesleri dinlemekle köpeklerin ne yaptıkları hakkında büyük oranda doğru tahminde bulunmuşlardır. Bunun nedeniyse aynı durumlarda insanların çıkarıkları sesin akustik bakımdan birbirine çok yakın olmasından kaynaklanıyordu. Yani köpekler havlayarak insanlarla iletişim kurmaya çalışıyor. tıpkı çince bilmeyen bir insanın çinde iletişim kurmaya çalışması gibi. :)

0 yorum: