Muzik

1 Şubat 2008 Cuma

akvaryum ve balık hakkında bilgiler ve açıklamalar



Öncelikle doğal hayat ile yapay hayat arasında en önemli farkı bellirtmem gerek. Doğal hayat; dengelerini kendisi hazırlayan gelişim evrelerini tamamen doğasıyla bütünleştirip gelişen bir çevre bütünlüğüdür. Yapay hayat ; dengeleri tamamen biz belirleriz. Bunu kuralları cerçevesinde yaptığımız sürece dengeyi doğla yakın tutar yasamı uzun kılarız. Bu mantıkla;

Akvaryum Dünyası:




Yapay ortamda balık su bitkileri ve canlılarıyla oluşturulan yapay dünya. Bir tablo ama devamlı gelişen bir manzara her şey canlı ve siz bu hayata yön veriyorsunuz.

Öncelikle basit prensiplerle başlıyacağım.

Kurulum:

öncelikle cam Akvaryum genellikle ilk tercih edilendir. Ebat olarak sizlere detay vermiyeceğim bu ebatlar kurulucak ortama göre değişiklik gösterir. Ben size temel olorak cam akvaryumda (üstteki resim ) ufak floresans ebatında
yaklaşık 50 cm boy 35 cm en olan dört tarafı cam silikonla yapılmış çercevesiz örneğinden yola çıkıcam.

(Güzel bir dengelenmiş zengin bitkilerle donanmış örnek akvaryum)

Bu tip benzer ebatlarda akvaryumları hazır olarak alabileceğiniz gibi el becerisine güvenen arkadaşlar kendileride yapabilirler (bu ilerde anlatılacak)

Akvaryumuzu aldığımızdan yola cıkarak;

İlk önce deterjan kullanmadan (kimyasallar zehirli içerik biriktirir) temiz suyla yeni temiz bir sünger aracılığıyla iç ve dış camlarını yıkamakla başlayalım. Bu işlem sonunda uygun gördüğümüz odada sağlam bir zemine yerleştirmeden önce benim tavsiyem akvaryum ebadında altına koymak için beyaz köpük (strafor) bunu akvaryumun gönyesine yardımcı olmak için koymalıyız ki yamuk zeminlerde olası cam kaymasını engelliyebilelim.

Şimdi yapay doğayı hazırlamamız için gerekli materyalleri sıralıyalım:
- Hava komprosörü
- Yeterli miktarda akvaryum hortumu (3-4 mtr.)ve muslukları
- Ebatına göre akvaryumumuza uygun ısıtıcı termostatlı (muhtemelen akvaryumu aldığınız yer size tavsiye eder (ortalam 100 ile 150 Wat)+ derece
- cam içn yapışkan vantuz ve hava taşı
-Temizleme için ufak tip akvaryumlarda içten temizleme motoru
- Akvaryum kumu

(Ana temel parçalar bunlar detay parçalar ise daha sonra anlatılacak)

Akvaryumun yerini bellirledik şimdi yapay doğa dengesini sağlamaya yarıyan parçalarımızı yerleştiricez:




İlk önce hava taşını akvaryumun ortasına gelicek bir sekilde vantuzla dip cama sabitliyelim ve vantuzları kullanarak dipten devam edip yan camdan yukarıya (arka tarafataki cama yakın göze batmayacak sekilde) montaj etmeli, akvaryumun dışından Hava motoruna kadar bağlantıyı saglayalım

Daha sonra Akvaryum için kumu önceden güzelce yıkayıp tozunu çamurunu akıttığımızı varsayarak akvaryumun dibine yerleştirelim tercihen akvaryumun dikdortgen yapısına göre bir tarafa tepe gelicek gibi diğer ucuna doğru kum yuksekliğini düşürelim. (Bu akvaryum içinde sirkilasyonu sağlıyacak iç temizleme motorunun suyu cevirirken artık yem ve pisliklerin bir tarafa yığılmasını sağlar.

Şimdi iç temizleme motorunu (filtre) tepenin tam karşı taraftaki cama (muhtemelen motorla gelen vantuzlarla) cama sabitleyelim

(Resim eklenecek)

Şimdilik yaptıklarımız oksijen için hava taşı ve motorunun montajıyla iç su temizliği filtre eden motorun montajını bitirmiş oluyoruz. Sıra akvaryuma koyacağımız suya geldi; Tavsiyem Buyuk bir ebatta değilse akvaryuma hazır damacana sulardan koymanız. Bu suların ph değerleri suyun sertliği cok uygun ama buna imkan yoksada sebeke suyunu da kullanabilirsiniz. Şebeke suyunda bulunan klorun uçması ve kreç sertliğini ortadan kalması için bir takım ilaçlarla da kullanabilirsiniz. Kısacana dinlenmiş su en idealidir.

Doğallığı sağlamak için bir kaç akvaryum bitkisi yerleştirelim
Kısa boylu olanları ön cam cepheye doğru daha uzun boyluları arka cama doğru yerleştirelim.(tropikal balık ve bilhassa canlı doğuran balıklardan (lapistes blak molly kılıckuyruk plati vb.) ufak yavruların kacıp saklanabileceği ortam yaratmak avantaj sağlar yavrular acısından bu nedenle alınacak bitkilerin bu tür balıklar beslenecekse sık yapraklı olması yavruların diğer balıklara yem olmasını daha güçleştirir.

Bu arada tropikal balıklar ortalama 23-28 derece arasında ideal ısıda yasarlar bunu sağlamak için aldığımız termostatlı ıstıcıyıda arka camın ortalarına termostat ayar düğmesi su seviyesinde kalıcak cam tüp olduğu gibi suyun içersinde kalmalı. Şimdi dinlenmiş suyumuzu akvaryumumuza dökelim bunu yaparken bir tabak yada benzer bir cisimi akvaryumun içine yerleştirmeliyiz ki döktüğümüz suyun hızıyla akvaryumun içindeki kumlar ve bitkiler yerinden cıkmasın suyu bu tabaga gelecek şekilde döküp suyun hızını keselim ve su seviyesi ısıtıcının cam tüpünün bitimine kadar dolduralım.

Isıtıcı hiç bir zaman elektrikle çalışırken ne akvaryuma nede akvaryum dışına çıkartmayın sıcak soğuk ortamında cam tüp çatlar. Evet şimdi Hava motoru iç temizleme filtre motoru ısıtıcı montajlanmış suyu koyulmuş bitkileri yerleştirilmiş bir vaziyette akvaryum hazır gibi

Hemen balıkları koymayın mümkünse bir kaç gün balık almak için sabredin. Isıtıcının akvaryum suyunu ideal ısıya getirmesi için hava motorunun suyu havalandırması oksijen vermesi için calıştırabilirsiniz artık.Bu arada ideal ısıyı olçmek için derecemizi akvaryumun içine koyalım. Isıtıcı faal olduğunda kendi üstünde bulunan ışık yanar ortala 24 dereceyi ayarlamak için dereceyi takip edin eger ısı bu dereceye gelmeden ısıtıcının ısıgı sönerse uzerindeki ayar düğmesiyle seviyeyi yükseltin (bu işlemde ısıtıcının faal olduğunu gösteren ufak ışığı yanacaktır) derceyle ısı seviyesine ulaştığı halde ısıtıcının ışığı yanmaya devam ediyorsa yani ısıtmaya, bu sefer termostat düğmesini aksi istikamate cevirip sonmesini sağlıyın. Söndüğü an dercedeki gösteren ısıya artık akvaryum suyu sabitlenmiş demektir. Bundan sonra su soğuduğunda otomatik ısıtıcı devreye girecek ve ayarladığımız su ısısına gelene dek aktif olucaktır.

2 gün boyunca (eğer sebeke suyu kullandıysak) akvaryumu boşta çalıştırıyoruz. Bu arada bitkiler için gerekli fotosentezi sağlaması için akvaryumun floresansını yakmakta fayda var tıpkı akşam olduğunda evde lambaları yakma ihtiyacı duydugumuz gibi tüm gün yakmanın gereği yok eger birde akvaryumun ortamı gün ışığını alıyorsa (direkt almaması iyidir yosunlamayı engeller) akşamları yakılabilir.

Gelelim balıklara: Tavsiyem bu işi amatör olarak başlayanlar canlı doğuran balıklara yönelsinler tecrübe kazandıkca geliştirebilirler. Tipik tropikal balıklardan renkleriyle vaz gecilmez olan lepistes beyaz molly black molly kılıc kuyruk (kırmızı ve turuncu renklerdedir) plati neon balıkları zebra balıkları vb. İlk tercihleriniz bunlar olmalıdır. Bu tip balıkları tercih etmememin nedeni canlı doğurmalarıdır. Genelde alınırken dişi miktarının fazla olmasını tercih edin 1 erkek 2 veya 3 dişi yukarda saydığım cinsler aynı ortamı paylaşabilen ılıman türlerdir. Gelişimleri ve beslenmeleri ortaktır. Genelde pul yem dediğimiz yemlerle yada granur tip yemlerle beslenebilirler. Balık adedine göre yem atılması olası azot kirliliğini önler cok az biktarda ortalama 10 balık için bir çay kaşığının 3 te biri yeterli olur tercihen daha azla başlayın ve ilk gün balıkları aldığınızda poseti açmadan akvaryumun içine koyun ısı dengesini sağlayana dek bekleyin ortalama 20 dakkika posetin ağzı açık bir şekilde bekletin . Bu süre sonunda akvaryumun suyundan posetin içine takviye edin su sertliğini dengelemek için daha sonra akvaryumun içine boşaltın. Balıklar yeni bir ortama girdiklerinden muhtemelen bir alan belirlemeye ve alışma evresine girerler. Bu alışma devresi 1 gün olarak düşünerek yem vermeyin. Çünki alışana dek verdiğimiz yemler dibe çöküp çürümeye yani tüketilmeden heba olmaya başlar.






Bir erkek molly
Aquarium Atlas Vol. I Sinonim Mollienesia sphenops, Gambusia modesta Habitat Orta Amerika: Teksas'dan California'ya kadar Boy Erkekler 6-8cm, dişiler 7-10cm Akvaryum suyu pH 7,5-8.2, GH 10°-30°, 24°-28°C En küçük akv. En az 80cm ve 80 litre. Yüzme seviyesi Üst - Orta Bakımı Biraz tecrübe gerektirir
Görünüş:
Özellikle erkekler ince uzun, dişiler biraz daha topludur. Karışık renklerde ve beneklileri de olmakla birlikte en beğenilen ırklar simsiyah olanlarıdır. Bizde ay moli olarak tanınan, kuyrukları ay biçiminde olanları da vardır.
Cinsiyet ayrımı:
Genelde yüzgeçleri daha gelişkin olan erkekler dişilere göre daha ince uzundurlar ve gonopodları vardır.
Beslenme:
Spirulina yosunu da içeren kaliteli kuru yemler, yosun. Tubifex kurtları kesinlikle verilmemelidir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Hem kendi türleriyle, hem de diğer türlerle iyi geçinen barışçıl balıklardır. İyi bir yosun yiyicisidirler. Güneş ışığı alan geniş ve bol yosunlu akvaryumlarda daha iyi gelişirler. Soğuğa ve ani ısı düşmelerine karşı hassastırlar; çok çabuk beyaz benek veya mantar hastalıklarına yakalanabilirler. Mantara karşı dirençlerini arttırmak için akvaryuma her 3 litre için 1 çay kaşığı tuz atmak yararlı olur.
Diğer canlı doğuranlar ve melek balığı, mozayik gurami gibi fazla hızlı yüzmeyen sakin balıklarla beraber yaşayabilirler.
Moliler oldukça kısa ömürlüdürler; akvaryum şartlarında nadiren üç yıldan uzun yaşarlar.

Üreme: Yetişkin moliler oldukça doğurgandırlar ve genellikle yavrularını yemezler. Eğer akvaryumda başka türlerden balıklar da varsa salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavruların saklanmaları ve beslenmeleri için uygun ortam yaratırlar. Ancak yavru moliler siyah renkleri nedeniyle çok çabuk dikkat çekip yem olabilirler. Toz yemlerle beslenebilirler. Akvaryumda yosun bulunuyorsa ve düzenli su değişimleri aksatılmıyorsa (örneğin haftada bir %15) çok çabuk gelişirler.

0 yorum: