Muzik

31 Ocak 2009 Cumartesi

balıklarımızın sağlığı

Sağlıklı bir akvaryum ve sağlıklı balıklar, her akvaryum severin temel dileklerinden biridir.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi balık hastalıklarında da erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle balıklarımızın normal davranışlarındaki değişiklikler üzerinde önemle durulmalıdır. Sağlığı bozulan balığı tanımak çok kolaydır. Balık türüne özgü renk ve davranışları yitirir. Renkleri solar, iştahını kaybeder, çevresi ile ilgisi azalır, hareketleri anormalleşir.

Hastalık unsuru akvaryuma kendiliğinden girmez. Onları akvaryuma biz kendi ellerimizle, akvaryuma koyduğumuz hasta bir balık, temizliğinden emin olmadığımız yem ya da bitki gibi elemanlarla sokarız. Sonuç olarak balıklarımıza sağladığımız ortam ve besin onların sağlıklarını bozacak nitelikte olmamalıdır.

Bir akvaryumda hastalık oluşturabilecek etkenler nelerdir?

a) Akvaryumda kapasitesinden çok balık beslenmesi.
b) Akvaryum şartlarını beslediğimiz balıkların yasam şartlarını düşünmeden planlamamız ya da şartların sabit tutulamaması.
c) Yasam şartları (ısı, ışık, pH, sertlik... gibi) çok farklı olan balıkları bir arada besleme çabaları.
d) Temizliğinden emin olunmayan canlı ya da kuru yemler.
e) Yanlış tedavi.
f) Akvaryuma el ile müdahale.
g) Düzensiz ve yetersiz havalandırma.
h) Yanlış besleme.
i) En önemlisi de ilgisizlik.

Akvaryumumuzda bir hastalık fark ettiğimiz zaman yapmamız gereken ilk şey hastalık balıkların hepsinde değilse hasta balığı diğerlerinden ayırıp hastalığın sebeplerini araştırmaktır. Bu araştırmayı da kendimize birtakım sorular sorarak yapabiliriz:
1) Akvaryuma son zamanlarda yeni balık ya da bitki koydum mu?
2) Suyun durumu nasıl? Berrak mı, bulanık mı? pH'i ve sertliği nasıl?
3) Balıkların beslenmelerinde bir sorun var mı? Son zamanlarda farklı bir yem verdim mi? Yemin hepsi yeniyor muydu yoksa dibe çöken yem var mıydı?
4) Bitkilerin durumu nedir? Akvaryumda salyangoz gibi kabuklular var mı?
5) Akvaryum aksesuarlarımız düzgün çalışıyor mu? Şartları sabit tutabiliyor muyum?
6) Hasta balık akvaryumda diğer balıklar tarafından rahatsız ediliyor muydu?
7) Su değişimleri düzenli olarak aksatılmadan yapıldı mı?
8) Akvaryum doğrudan güneş ışığı alıyor mu? (Eğer alıyorsa bu aşırı alg oluşumu ve suyun ısısında dalgalanmalara sebep olacaktır. )
9) En önemli sorulardan biri de hastalık ya da ölümün aynı tür balıkta mı yoksa bütün türlerde mi olduğudur.

Bütün bu ve benzeri sorulara verdiğimiz cevaplardan sonra iş sadece güvenilir bir kaynağa (daha tecrübeli biri, akvaryumcunuz, kitaplar... gibi) ya da tecrübelerinize başvurup hastalığın ismini koymaktır. Örneğin; İçinde çok fazla balık bulunan bir akvaryumunuz var, düzenli su değişimlerini ihmal ettiniz, suyun pH'i yüksek, bitkiler çok iyi, akvaryum doğrudan güneş ışığı alıyor, birçok balık kramp girmiş gibi aniden ölüyor. (Bunlar sorularımıza aldığımız cevaplardır.) Yüzgeçler hafifçe parça parça olmuş ve deri biraz mat (Bunlar balık üzerindeki görsel belirtilerdir.) Artık hastalığın adını koyabiliriz : AMONYAK ZEHİRLENMESİ. (Litrede 1-2 mg. amonyak balıklar için öldürücüdür.)

Bu şekilde hastalık teşhis edilip adı konulduktan sonra birçok hastalığın tedavisi için sadece sorulara aldığımız cevapların bazılarını tersine çevirmemiz yeterlidir. Amonyak zehirlenmesi durumunda balık sayımız zaten ölümlerle düşmüştür, su değişimini yapmamız gerekiyor. Su değişimiyle beraber pH'ta düştü. Akvaryumumuzu doğrudan güneş ışığı almayacak bir yere yerleştirdikmi amonyak zehirlenmesi sorunumuz çözümlenmiştir. (Örnekte filtrenin devamlı çalışarak suyu temizlediği varsayılmıştır.)

Dikkat edilmesi gereken hususlar :
1) Akvaryuma koyacağımız su 48 saat üzeri açık ve su yüzeyi geniş kaplarda dinlendirilmelidir.
2) Akvaryum suyunun pH'ini balığın doğal ortamındaki pH değerine mutlaka uydurun.
3) Akvaryum her zaman temiz ve akvaryum tabanı pislikten arındırılmış olmalıdır.
4) Akvaryum suyunun çinko, bakir, demir gibi madenlerle temasından kaçınınız. Bunlar suyun zehirlenmesine neden olur.
5) Akvaryumun gereğinden fazla havalandırılması az havalandırılması kadar tehlikelidir.
6) Akvaryumun ısısını sabit tutunuz.

0 yorum: