Muzik

1 Şubat 2008 Cuma

akvaryum otu

Anubias türleri - Anubias barteri "coffeefolia" Bölge Kültür Yükseklik 15-25 cm Genişlik 10-+ cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Çok kolay Anubias barteri'nin kısa boylu bir varyasyonudur. Yeni çıkan yaprakları kırmızı-kahverengi renklidirler. Renkleri ve yaprak biçimiyle hem küçük, hem de büyük akvaryumlara çekicilik katabilecek bir türdür. Suyun altında da sıkça çiçek açarlar. Sert yapraklarıyla otçul balıklardan korunurlar.
Anubias türleri - Anubias barteri var. angustifolia ("afzelii") Bölge Batı Afrika Yükseklik 10-15+ cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Kolay İnce uzun yapraklı güzel bir bitkidir. Bazen Anubias afzelii adı altında satılırlar fakat afzelii esasında biraz daha büyük olan başka bir bitki türüdür. Çoğu bitki yiyen balık türüne dayanacak kadar sert yaprakları vardır.

Anubias türleri - Anubias barteri var. barteri
Bölge Batı Afrika Yükseklik 25-45 cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Orta Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Kolay Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Anubias barteri var. nana'dan biraz daha fazla büyür. Nemli ortamlarda suyun dışında da gelişebilir. Yapraklarının yos
Anubias türleri - Anubias barteri var. caladiifolia "1705" Bölge Batı Afrika Yükseklik 7-30+ cm Genişlik 15-+ cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Çok kolay Kalp şeklinde yaprakları olan çok güzel bir türdür. Her yaprağı birkaç yıl yaşayabilen bu bitki, bu sayede, yavaş büyümesine rağmen akvaryumda kolayca büyük guruplar oluşturabilir.
Anubias türleri - Anubias barteri var. nana
Bölge Afrika; Kamerun Yükseklik 5-15 cm Genişlik 8-+ cm Işık şiddeti Çok düşük-Orta Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,5 - 9,0 pH Büyüme hızı Çok yavaş Bakımı Çok kolay Hemen her akvaryuma uyum sağlayabilen, küçük ve güzel bir türdür. Yavaş büyüyen ve yıllarca yaşayan yaprakları zamanla yosunla kaplanabilir. Misinayla kısa zamanda kökleriyle saracakları bir kök veya kayaya tutturulabilirler. Kuma dikilirlerse yaprakların çıktığı ana gövdenin gömülmemesine dikkat etmek gerekir; çürüyebilir. Suyun altında sık sık çiçek açarlar. Otçul balıklar bu bitkiyi yemezler.
Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne beckettii Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 15-20 cm Genişlik 10-15 cm Işık şiddeti Çok düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Çok kolay Kırmızı-kahverengi yapraklarıyla akvaryumlara renk katan, sevilen bir bitki türüdür. Fazla ışık gerektirmezler fakat iyi bir gelişme için akvaryum kumuna mineral katkısı (demir içeren laterit kumu gibi) gerekebilir. Sert suda da gelişebilirler. Yumuşak yapraklı oldukları için bitki yiyen balık türlerinin bulunduğu akvaryumlarda yaşayamazlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bir tür.
Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne beckettii "petchii" Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 10-15 cm Genişlik 8-15 cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-30°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Kolay Cryptocoryne beckettii'nin biraz daha küçük bir varyasyonudur. Diğer birçok kripto türünde olduğu gibi, yaprakların rengi ve şekli ışık, su, kum tabanı gibi akvaryum şartlarına bağlıdır. Zarif yaprakları dalgalı kenarlıdır. Alçak boyuyla akvaryumların ön ve orta planına dikmek için uygundur.
Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne crispulata var. balansae
Bölge Güneydoğu Asya; Tayland Yükseklik 20-60+ cm Genişlik 10-15+ cm Işık şiddeti Düşük-Çok yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Çok sert pH 5,0 - 9,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Kolay Bu bitki, Cryptocoryne crispulata'nın bilinen en eski varyetesidir. Doğal ortamı olan Güney Tayland'da, kireç taşı zeminli oldukça sert sularda yetişirler. Yeni dikildikleri akvaryumlarda, diğer birçok kripto türü gibi, gerçek anlamda gelişmeye başlamadan önce bir uyum sağlama dönemi geçirirler. Son yıllarda, bu türün, daha dar bir varyetesi olan Cryptocoryne crispulata var. Flaccidifolia piyasada satılmaktadır.
Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne undulata Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 10-15+ cm Genişlik 10-15 cm Işık şiddeti Düşük-Çok yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Orta Bakımı Kolay Bu bitkinin özelliği, yapraklarının sadece kökten değil, gövdedeki bir birleşme noktasından da çıkabilmesidir. İyi bir gelişme ve yayılma için, küçük bir gurup olarak saksıda satılan bitkiler, toplu olarak değil, 2-3 cm'lik aralıklarla dikilmelidir.
Cryptocoryne türleri - Cryptocoryne walkeri (lutea) Bölge Güneydoğu Asya; Sri Lanka Yükseklik 12-15+ cm Genişlik 8-12 cm Işık şiddeti Düşük-Yüksek Sıcaklık 20-28°C Suyun sertliği Yumuşak-Sert pH 5,5 - 8,0 pH Büyüme hızı Yavaş Bakımı Orta Eski adı Cryptocoryne lutea olan bu bitkinin diğer kriptolara göre daha dar ve dik bir yapısı vardır. Yeni alındıklarında, 3-4 cm aralıklarla dikilmelidirler. Uygun akvaryum şartlarında, 6 ay kadar bir süre içinde sık bir gurup oluştururlar.

0 yorum: