Muzik

3 Şubat 2008 Pazar

köpeklerin koku alması


Koku Alma

Koku alma yeteneklerinin gelismis olmasi sayesinde köpekler karsilarindaki canlilarin fiziksel özelligini basit bir koklamayla anlayabilirler. Kendi aralarindaki iletisim de büyük ölçüde koklayarak gerçeklesir. Bu gelismis koku duyulari, insanda da mevcut olan koku alma merkezi bulbus olfactarius'un daha büyük olmasi ve buraya ulasan sinir hücrelerinin yogunlugudur.

Köpekler, evcil hayvanlar içinde en iyi koku alandir.

Köpeğin beyninde koku duyusuyla ilgili bölgenin, insana göre çok daha büyük oldugu gerçektir. Köpekte koku korteksi beynin 1/3'üdür, bu rakam, insanda, ancak 1/20'dir.

Koku alma duyusu iki sekilde kullanilir: Ya bir maddenin koklanarak analizi ya da tat alma duyusuyla ortak kullanim. Dolayisiyla koklamak köpek yasaminin en vazgeçilmez duyusudur. Bu bakimdan koklama duyusu, görme ve duyma duyularindan daha önemlidir. Kör bir köpek yasamda, koku duyusu olmayan bir köpek kadar zorluk çekmez. Köpekler burnuyla görür deyimi son derece yerinde bir deyimdir, çünkü:

  • Yiyeceklerini seçmenin yani sira özel objelerin izini sürmede veya kisilerin takibinde, esya ya da kisileri tanima ve yerini saptamada koku duyularini kullanirlar.
  • Iz takibinde, özellikle kisilere özgü yag asitlerinin kokusunu ayirt edebilirler .
  • Koku ile karsisindaki sahsin ruhsal durumu ve niyetini anlarlar.
  • Canlilarin, objeler üzerindeki kokularini bir hafta, hattâ bazen haftalar sonra dahi algilayabilirler.
  • Tek yumurta ikizlerinin kokusunu dahi ayirt edebilirler.
  • Kokuyla fertleri ayirt etme yetenekleri egitimle daha da gelistirilebilir.
  • Yavru köpegi yalayan anne onunla koku bagi kurar.


Ayrica koklama, köpekler arasi iletisim için son derece önemli bir araçtir. Bütün köpekgiller, iletisim için birbirlerinin agiz çevrelerini koklarlar. Köpekleri, tüm bu şaşırtıcı özellikleriyle birlikte, kusursuz bir sekilde Allah yaratmistir. Allah, Kendi yaratisindaki üstünlük için Kuran'da söyle buyurmaktadir:

O Allah ki, yaratandir, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'sekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlarin tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir. (Hasr Suresi, 24)

0 yorum: