Muzik

1 Şubat 2008 Cuma

lepistes


Erkek Lepistes


Dişi Lepistes




erkek lepistes


Daha açık renkli ve zarif yılan derisi
The Proper Care of Guppies
Sinonim Lebistes reticulatus, Acanthocephalus guppii Habitat Orta Amerika'dan Brezilya'ya Boy Erkekler 3cm, dişiler 6cm. Akvaryum suyu pH 5.5 - 8.5, GH 10°-30° , 24°-28°C En küçük akv. En az 40cm ve 20 litre Yüzme seviyesi Üst - Orta Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkekler daha küçük ve renklidirler. Doğadaki basit örneklerinden seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renklere ve kuyruk biçimlerine sahip gösterişli ırklar üretilmiştir. Dişiler genelde renksizdirler; daha çok grinin açıklı koyulu tonlarını taşırlar.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve renklidirler. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimindeyken erkeklerde gonopod adı verilen ince uzun üreme organına dönüşmüştür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Yanlız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Örneğin: 2 haftada bir %15-20 oranında eski akvaryum suyu dipten çekilerek yerine en az 2 gün dinlenmiş musluk suyu. Musluk suyundaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için dinlenmiş suya iyi bir su hazırlayıcı (örn. BioPlast AquaClean) eklemek yararlı olacaktır.
Lepistes, bir grup balığıdır; en az 6'lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir.
Lepistesler, plati, neon balığı, rasbora gibi diğer küçük sakin balıklarla bir arada tutulabilirler. Akvaryum yeterince büyükse ramirezi, kakadu ve agassizi gibi cüce çiklitlerle de beraber beslenebilirler.
Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bazı bitki türleri: Cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubia barteri, vesicularia dubyana. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru lepisteslerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.

Üreme: Çok kolaydır. Kullanılacak akvaryum en az 20 litrelik olmalıdır. Dişiler ortalama ayda bir, 10-40 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Daha çok genç dişiler kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Toz yem de yiyen yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarıyla beslenebilirlerse çok daha hızlı gelişirler. Dişiler üç ayda, erkekler daha da çabuk cinsel olgunluğa ulaşabilirler.
Stresli bir ortam, örneğin akvaryumda rahatsız edici kuyruk yiyen balıkların bulunması, lepisteslerin sağlığını olduğu kadar dişilerinin düzenli yavrulayabilmelerini de olumsuz yönde etkiler.


Kılıçkuyruk

Lir kuyruklu erkek kılıçkuyruk

Sinonim Mollienisia helleri, Xiphophrus jalapae Habitat Orta Amerika'nın tatlı suları Boy Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm Akvaryum suyu pH 7.0-8.3, GH 10°-25°, 20°-28°C En küçük akv. En az 60cm ve 40 litre. Yüzme seviyesi Orta - Üst Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkeklerde kılıç şeklinde kuyruk uzantısı bulunur. Çeşitli renklerde ırklar üretilmesine rağmen halen en tanınmışları kırmızı renklileridir.
Cinsiyet ayrımı:
Kılıç şeklinde kuyruk uzantıları olan erkekler daha ince ve küçüktürler.
Beslenme:
Kaliteli canlı ve kuru yemler, yosun.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Genelde diğer türlere karşı barışçıl balıklardır. Erkekler kendi aralarında kavgacıdırlar. Genellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek diğerlerini ezerek hükmeder. Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadığı sürece ya bir tek ya da saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için en az 4 kılıçkuyruk erkeği bulundurulması önerilir.
Yüzmek için açıklıkları da bulunan iyi bitkilendirilmiş ve su dolaşımı güçlü akvaryumlardan hoşlanırlar. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru kılıçkuyrukların saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Yaşlı veya parazitlerin saldırısına uğramış dişilerin bazen cinsiyet değiştirerek erkekleştikleri görülür.
Kılıçkuyruk, sayika (cichlasoma sajica) ve ateş ağız (cichlasoma meeki) gibi orta boylu ve nispeten barışçı çiklitlerin yanında da en az 4'lü gruplar halinde beslenebilir. Ancak bu çiklitlerin yanında kılıçkuyruk yavrularının kurtulma şansları yok sayılır. Grup halinde yüzen küçük sürü balıkları bu tür çiklitlerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlarlar. Böylece daha az saklanıp canlı renklerini ortaya çıkarabilirler.

Üreme: Üretimin yapılacağı akvaryum en az 50 litrelik olmalıdır. Dişiler her seferinde 30-100 arası yavru dünyaya getirebilirler. Yetişkin balıklar zaman zaman kendi yavrularını yiyebilirler. Su üstünde yüzen bitkiler yavru balıklar için sığınak görevi yaparlar. Yavru balıklar toz yemlerle ve/veya küçük canlı yemlerle bütütülebilirler.



Bir çift kırmızı plati

İki erkek fantom plati

Sinonim Platypoecilus maculatus, Poecilia maculata Habitat Orta Amerika'nın Atlantik tarafının tatlı suları Boy Erkekler 5cm, dişiler 6cm. Akvaryum suyu pH 7.0 - 8.2, GH 10°-25° , 20°-26°C En küçük akv. En az 40cm ve 20 litre. Yüzme seviyesi Orta Bakımı Yeni başlayanlar için de uygun
Görünüş:
Yuvarlak, küçük ve sevimli balıklardır. Canlı renkleriyle karma akvaryumlara renk katarlar. Seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renkte ırklar türetilmiştir. Genelde en yaygın olanları kırmızı renklileridir.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve canlı renklidirler. Ayrıca erkeklerin gonopodları vardır.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler, yosun.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: Hem kendi türleriyle, hem de diğer türlerle iyi geçinen barışçıl balıklardır. Bitkilendirilmiş, sakin ve küçük balıkların yaşadığı her türlü karma akvaryuma kolaylıkla uyum sağlayabilirler.
En az 2 çiftlik gruplar halinde bakılmaları önerilir. Lepistes, ay moli gibi diğer barışçıl canlı doğuranlarla ve neon balığı, rasbora, labirentliler ve bazı cüce çiklitler gibi küçük sakin balıklarla birlikte yaşayabilirler.
Akvaryumlarının cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubias barteri, vesicularia dubyana ve sagittaria gibi dayanıklı türlerle bitkilendirilmesi önerilir. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru platilerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.

Üreme: Doğurmak üzere olan dişiler iyi bitkilendirilmiş küçük bir akvaryuma ayırılarak yavruların çoğu kurtarılabilir. Yetişkin balıklar genellikle kendi yavrularını yemezler. Dişiler her seferinde 10-50 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Yavru balıklar toz yemler ve artemia larvalarıyla beslenebilirler. Cinsel olgunluğa 3-4 ayda ulaşırlar. Çok kalabalık olmayan karma akvaryumlarda da doğan yavruların bir kısmı kendilerini kurtarıp erişkinliğe ulaşabilirler.







Akvaryumumuz genel olarak hazırdır artık ama dengeleri biz sağlıyacağız. Hava miktarı oksijen fazlalığı varsa ki bu balıkların üstünde hava kabarcıkları camlarda yada hava hortumlarının üstünde birikir havayı azaltın. Eğer balıklar huysuz davranışlar göstermiyorlarsa şimdilik dengeleri sağladık demektir.

Characins:
Genellikle akvaryumun orta kısımlarında yaşar. Sürü olarak yaşar ve aynı cinsten ne kadar fazla sayıda balık olursa görünüşleri o kadar güzel olur.

Neon tetra, güzel renklere sahip olduğundan ve deyenimsiz akvaryumcular için bile bakımı oldukça kolay olduğundan çok popülerdir.



Tetraların Hemigrammus familyası farklı renklere sahiptir. Bunlar çok barışçıl ve dayanıklı sürü balıklarıdır.

Barbus:
Gürbüz ve renkli bir balık türüdür çok hareketli olduğundan akvaryum asla sıkıcı gelmez. Bazı barbus türleri (örneğin Bala shark [balantiochecheilus melanopterus]) karma akvaryumlar için fazla büyük boyutlara erişir.

(Barbus titteya) çok güzel ve barışık bir balık türüdür.

Sumatra barbuslar çizgilerinden ileri dikkat çekiyorlar. Bu hareketli balıklar uzun kuyruklu balıklarla (örneğin melek balığı, grami, tülkuyruklu türleri ile bir arada tutulmamalıdır. Çünki diğer balıkların kuyruklarını didikliyebilir.

Zebra türü oldukça farklı bir sürü davranışına sahiptir.

Çiklit:

Pek çok ilgi çekici davranışları vardır ancak bazı türleri tecrübesiz akvaryumculara uygundur. Daha büyük cinsler oldukça saldırgan ve aç gözlüdür. Melek balıkları ve cüce ciklitler tecrübesiz akvaryumcular tarafından kolayca beslenebilir.

Kribensis türü içersinde saklanabileceği ve üreyebileceği mağralara ihtiyaç duyar.
(resim)
Kelebek ciklitler oldukça güzel balıklardır fakat sadece uysal balıklarla bir arada tutulmalıdırlar.

Melek balıkları bakımı oldukca kolay çiklit türleridir. Bunlar neon yada kardinal tetralar ile bir arada tutulmamalıdır çünkü daha irice olan melek balıklarına yem olabilirler.

Zırhlı Kedi Balıkları:
Bütün gün suyun aşağısında yem ararlar. Asla tek bırakılmaması gereken bir sürü balığı türüdür.Aynı türden en az 5 balığı bir arada tutulması tavsiye olunur.Zırhlı kedi balığı bazılarının belirttiği gibi çöp toplayan bir cins değil aksine tüm diğer akvaryum balıkları gibi yüksek kaliteli ve çok dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar.

0 yorum: