Muzik

1 Şubat 2008 Cuma

köpek cinsleri

köpek cinsleri

KÖPEK CİNSLERİ
AFGAN TAZISI
Çok eski çağlardan beri varlığını sürdüren bir cinstir. Eski Mısır papiruslarında ve Afganistan mağaralarında resmedilmişlerdir. Sina yarımadasının yerlisidir.
Zarif, ince bir yapısı vardır. Güçlü bir çene, dar ve uzun bir başı vardır. İnatçı ve cesurdur. Tüyler uzun, ipeksi genelde siyah, beyaz ve kahverengidir. Yükseklik erkeklerde 68-73 cm. ağırlık 26-34 kg. dır. Dişiler biraz daha azdır. Tüylerinin sık sık fırçalanması ve büyük alanlarda rahatça koşması gerekir.
AKBAŞ
Batı Türkiye'nin beyaz çoban köpeği Akbaş, uzun süredir Küçük Asya'nın yerli ve yabancı gezginleri tarafından izlenmiştir. Bu gezginlerin hiç biri köpekler üzerine uzmanlaşmış olmamalarına rağmen hatıralarında bu şahane köpekten bahsetmeden edememişlerdir. 1903-1906 yıllarında İstanbul'un Büyük Britanya Ateşesi Yüzbaşı A.F. Townshend'in hatıraları tipiktir. Batı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Akbaş'a rastlamış ve şöyle demişti; "Dağ köylerinde bulunan bu tür son derece Collie'lere benzemektedir. Yabancılara karşı saldırgan olup kervanlara hücum ederek süvarileri atlarından aşağı çekmeye bile kalkışırlar" Beyaz..Akbash (Akbaş) köpeğinin hangi doğal bileşimler veya hangi yetiştirme yöntemleriyle bu derece yaygınlaşmış olduğunu hiç bir zaman bilemeyeceğiz. Rengi beyazdır ve hiçbir zaman benekli, hareli, başka bir renkle karışık olmaz. Bununla beraber beyaz renk, huy, duyarlılık ve renkten oluşan üçlü standardın bir parçasıdır. Bu üçlünün her parçası safkan Akbaşın önemli vasıflarıdır. Strang (1982) Mariland'da gözlemini yaptığı Akbaş hakkında şöyle yazıyordu: "Belki de bu Akbaş türü sürüleri korumak ve aynı zamanda kurt ve diğer saldırganları ortadan kaldırmak için geliştirilen çift maksatlı bir köpek olabilir. Arka bacakları bir Antilobu kıskandıracak kadar güçlü. Eminim ki bu köpekler sadece sürüleri korumakla kalmayıp, avının peşinden dörtnala giden atlara da eşlik etmiştir. Büyük bir olasılıkla Amerika'ya gelmiş ilk koruyucu ve kurt avcısıdır" Sahibine çok sadık, çocuklarla arası çok iyi olan Akbaş akıllı ve eğitime yatkın bir türdür. Renk Sadece beyazdır. Yüksekliği 70-80 cm. ağırlığı 50-60 kg.ı bulur.
AKİTA
Japonların aslan ve ayı avında kullandıkları ve bir dönem de samurayların savaşta yardımcı olmaları için beraberlerinde götürdükleri milli köpekleridir. Kangallar gibi başlarına buyruk dev ve atletik bir cinstir. Yükseklikleri 65-75 cm. ağırlıkları 50-60 kg.ı bulur.
ALASKAN MALAMUT
Malamute,Alaska'nın Pasifik kıyısında bulunan Malamute Eskimolarının kızak köpeğidir. Kutup kurtlarından türetilmiştir. Kanada yoluyla Avrupa'ya yayıldıktan sonra, cins köpekler arasına girmişlerdir. Bunlar da diğer kızak köpekleri gibi çok ağır yükler çekerler.
Sağlam gövdeli ve ağırdır. Kulaklar kısa ve diktir. Renkleri Kurt renklerinde, siyah ve beyazdır. Kısa ve kalın tüylüdür. Omuz yüksekliği erkeklerde 55-66 cm., dişilerde 50-58 cm.dir. Ağırlık erkeklerde 38 kg. dişilerde 34 kg.dır. Duygulu, sadık ve zeki kızak köpekleridir.
BASSET HOUND
Bloodhound'dan türetilmiştir. Kısa bacaklı ve çeviktir. Başındaki deri gevşek ve katlıdır. Vücuduna oranla kafası büyüktür. Uzun sarkık kulaklar, siyah gözler ve hafif kıvrık kuyruğu, kısa ve sert tüyleri vardır. Ortalama yükseklikleri 35 cm. ağırlıkları 18-23 kg.ı bulur.
Sakin, duygulu ama biraz inatçıdır. Çocuklarla arası çok iyidir. Gelişmiş koku alma duygusu onu iyi bir av köpeği yapabilir.
BOXER
Birinci Dünya Savaşı'nda Alman ordusunca kullanılmış, 1925'te yararlı bir köpek olarak tanınmıştır. En eski türlerden birinin küçük kırması olan Boxer'ın, çirkin yüz ifadesine bakıp kötülüğe bağlamamak gerekir. Kulak ve kuyruğu kısadır. Bedeni bol kaslı, burnu güçlü, kısa ve hafifçe yukarı kıvrıktır. Zeki, neşeli, dost canlısı, hareketli, atak bir köpektir. Biraz isyankar ve uyumsuzdur. Çok iyi eğitilmesi gereken Boxer kendini kanıtlamış bir ev ve bekçi köpeğidir. Düz, kısa ve parlak tüylüdür. Sarı veya karışık renklidir. Yüksekliği erkeklerde 57-64 cm.,dişilerde 53-60 cm.dir. Ağırlıkları 25-30 kg.
BORDER COLLİE
Vikingler tarafından İskoçya'ya getirilen ve geyik çobanı olarak kullanılan köpekler ve bunların Valee çoban köpekleriyle çiftleşmeleriyle bugünkü standardını yakalamıştır.
Zeki, sağlam, duyarlı ve kolay eğitilebilen güçlü ve çevik bir çoban köpeğidir. Yükseklik erkeklerde 50-56 cm. dişilerde 48-53 cm. ağırlık erkeklerde 18-23 kg. dişilerde 16-18 kg.dır. Renkleri siyah, beyaz ve kahverengi tonlarındadır.
BULLDOG
Fenikeli denizciler tarafından İngiltere'ye getirilmiş daha sonra İngiltere'nin milli sembolü olmuştur. 13-18. yüzyıllar arasında boğalara karşı dövüşlerinden dolayı bu adla ünlenmişlerdir. Bu acımasız eğlenceler 1835'te parlemento kararıyla yasaklanmış, zamanla kendiliğinden kaybolmuştur. Eskiden çok aranan bu tür bu nedenle unutulmuş 1875'lerde ilk standartları oluşturulmuştur. Bugün Bulldoglar, özellikle sakin, cesur ve çok az havlayan, duyarlı bir köpek durumundadır. Çocuklarla çok iyi arkadaşlık kurarlar, sabırlı candan bir köpektir. Bunun yanısıra yabancılar karşısında inatçı ve acımasızdır. Düzenli hareket olanağı sağlanır ve egzersiz yaptırılırsa apartman yaş----- da uyum sağlar. Fazla sıcaktan hoşlanmaz. Pek çok ülkede hayranları bulunmaktadır.
Renkleri beyaz, dalgalı kızıl, sarı veya düz sarı lekelidir. Alındaki deri kırışıktır. Ortalama yüksekliği 30-40 cm. ağırlık 23-25 kg. İri bir kafası vardır. Bacakları, tüyleri ve kuruğu kısadır. Sosyalleşmeyle iyi huylu bir aristokrat olmuştur.
BULL MASTIFF
Mastiffler ile Buldogların çiftleştirilmesiyle 1924'te elde edilmiştir.
Yapısı güçlü ve iri ama hantal olmayan bir köpektir. Erkekler 63,5-68.5 cm. yüksekliğinde ve 50-58 kg, ağırlığında; dişiler 61-66 cm. yüksekliğinde ve 45-54 kg. ağırlığındadır, Büyük, dörtköşe ve kırışıklarla kaplı bir başı; açık ve geniş burun delikleri, güçlü ve düzgün dişleri vardır. Gözleri koyu eladır, aralarında bir kırışıklık vardır, Kulaklar V biçminde, geriye doğru düşüktür. Kuyruk düz ya da kıvrıktır. Bacakların ortasına kadar uzanır. Tüyleri açık kahverengi, kızıl ve kaplan renklerınin bütün tonlarını taşır. Kısa ve serttir. Neşeli, korkusuz ve aile ort----- uyumludurlar. Dengeli, itaatkar ve duyguludur. Ancak bu köpek enerjik bir efendinin emrinde olmalıdır. Avcı ve muhafız olarak çok değerlidir, ordu ve polis faliyetlerinde yardımcı olur. Güney Afrika Elmas Derneği tarafından, bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır. Günümüzde esas olarak en ürkütücü bekçi köpeği ve muhafız olarak kullanılır. Şişmanlamaması için iyi bir beslenme rejimi uygulanmalı ve sık sık yürüyüşe çıkartılmalıdır..
BULL TERRİER
Bulldog ve teriyer birlikteliğinden doğmuştur. 1800'lü yıllarda James Hinks tarafından arena dövüşleri için üretilmiş inatçı köpeklerdir.
Herzaman ilgi beklerler. Sosyalleştirmeyle günümüzde iyi huylu, itaatkar bekçi köpekleri olmuşlardır. Öne doğru uzun ve oval bir başı vardır. Yapısı güçlü ve çok kaslıdır. Saf beyaz renkde ya da lekeli olur. Tüyleri kısa ve serttir. Yüksekliği 55 cm. ağırlığı 28 kg.ı bulur.
CHOW CHOW
Çin kökenli,bol tüylü,başı aslan başına benzeyen ve gövdesine oranla iri olan bir refakat köpeğidir. Çin'de geliştirilmesine önem verilmemiştir. İngilizler ilgilenmişlerdir.
Sadık, içe dönük ve sabırlıdır. Geçmişte kızak köpeği olarak kullanılmışlardır. Orta boylu, bol uzun ve sık tüylüdür. Kulaklar küçük ve diktir. Burun kısa ve basıktır. Gözler de yüze oranla küçüktür. Dil, damak, dudak ve dişetleri mordur. Özgürlüğüne düşkün ve cesaretiyle ünlüdür. Sadece sahibine bağlıdır. Ailenin diğer fertlerinden uzak durur. Bekçi köpeği olabilir. Renkleri siyah, kızıl, mavi ve kremdir. Daima tek renkli olurlar. Bol tüylü sırta doğru eğik kuyruğu vardır. Yüksekliği 48-51 cm. ağırlık 24-27 kg.dır.
COLLIE
İskoçya'nın yüksek ovalarından gelmektedir. Zaman içindeki yetiştirilmesinde zarif bir cins durumuna gelmiştir. Küçük yaşlarda eğitilmesi çok kolaydır. İskoçya ve İngiltere'nin batısında çoban köpeği olarak kullanılırken, Avrupa ülkelerinde refakat ve bekçi köpeği olarak yararlanılır.
Sağlam ve çeviktir. Aktiftir. Yumuşak ve sık tüylü, başı ince, suratı uzun, kulakları ince ve sivri kuyrukludur. Güzel, gösterişli, zeki ve anlayışlıdır. Renk: Siyah-sarı ve beyaz karışımı. Yüksekliği erkeklerde 61-66 cm. dişilerde 56-61 cm. Erkeklerin ağırlığı 27-34 kg. dişilerinki ise 23-29 kg.dır.
DALMAÇYALI
Orta çağda av köpeği olarak kullanılmışlardı. Günümüzde evlerimizde arkadaş ya da bekçi köpeği olarak kullanılırlar.
Beyaz üzerine siyah ya da koyu kırmızı lekeleriyle renkleri çok çekicidir. Gözleri siyah ya da kahverengi olur ve parlaktır. Duyarlı ve sakindir. Çocukları çok sever.
DOGO ARGENTİNO
1920 lerde Arjantinli Antonio ve Agustin Nores Martines kardeşler tarafından, yaban domuzu avı için yaratılmışlardır. Cordoba, Pointer, Boxer, Danua, Bullterrier, Bulldog, İrlanda Kurt Tazısı, Dogue de Bordeux, Pirene Dağ Köpeği, İspanyol Mastiff köpeklerinin karışımıdır. İyi bir avcı ve bekçi köpekleridir. Atletiktir. Yumuşak ve kısa tüyleri, uzun ve aşağı sarkık kuyruğu vardır. Rengi beyazdır. Yükseklik erkeklerde minimum 63 cm. dişilerde minimum 59 cm.dir.
FRANSIZ BULLDOG
Cesur, hareketli, zeki ve duygulu olan bu küçük köpekler iyi bir fare avcısı ve bekçi köpekleridir. Gözleri siyah ve yuvarlaktır. Yumuşak, kısa ve parlak tüyleri vardır.
GERMAN SHEPHERD
German Shepherd (Alman Kurt Köpeği), dünyada en çok ilgi gören ve en çok beslenen bir cinstir. Bunun başlıca nedenleri, eğitiminin kolaylığı, zeki ve uysal oluşudur. Çok uzak ataları arasında kurtların da bulunması nedeniyle A.Kurt Köpeği denen bu köpekler, koyun sürülerinde, çoban köpeği olarak uzun yıllar hizmet etmiştir. Özellikle Alman ordusunun çeşitli bölümlerinde yararlanıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrası askerler tarafından Amerika ve İngiltere'ye götürülerek buradan tüm dünyaya yayıldı. Bugünse özellikle suç vakalarında ne kadar önemli bir görev yerine getirebildiği kanıtlanmış durumdadır. Sık, kısa ve sert tüylüdür. Siyah, siyah-sarı hareli, gri rengi vardır. Yüksekliği erkeklerde 60-65 cm., dişilerde 55-60 cm.dir. Ağırlık 30-35 kg.ı bulur.
GOLDEN RETRİEVER
İlk kayıtlarından 1800'lerde İngiltere'de avcılıkta kullanıldığını anlıyoruz. Tweed Water Spaniel, New Foudland, İrish Setter'den türemişlerdir.
Güçlü, gelişmiş koku alma duyuları vardır. Altın sarısı ve krem tonlarında rengi, parlak ve dalgalı tüyleriyle dikkatleri çekerler. Hareketli, uysal, çevik ve çok iyi yüzücüdürler. Geniş göğsü ve uzun kuyruğu ve düşük kulakları vardır. Yükseklik erkeklerde 57-61 cm. dişilerde 54-57 cm. olur. Erkekler 30-34 kg. dişiler 25-30 kg.ı bulur. Aile hayatına uyumludurlar ve çocukları çok severler.
GREAT DANE (DANUA)
İ.Ö. 36 yılına ait bir Grek parasının üzerinde, günümüzde yaşayan Great Dane'ye çok benzeyen bir köpek resmi yer alır. Eğer bu köpeğin Grek kökenli olduğunu düşünüyorsanız, ona neden "köpeklerin Apollosu" dendiğini anlamanız kolaylaşır. Ne var ki, bu cins hakkında çok daha kesin ve çürütülemeyecek ve yüzyıllar sonra yaşanan bir dönemden gelen bir bilgiye sahip bulunuyoruz. İ.S. 407 yılında Almanya'nın Gaul bölgesi, İtalya'nın bir kısmı ve İspanya, beraberlerinde Mastiff benzeri güçlü köpeklerini de getiren Asyatik bir kavim -Alanlar- tarafından istila edildi. Özellikle Almanya'da, ayıların ve yaban domuzlarının üstesinden gelebilen bu muhteşem hayvanların hayranlık uyandırdığı bu ülkede, bir cinsleştirme süreci başlatıldı. Bu köpekler İrlanda Tazılarıyla çiftleştirildiler. Bu çiftleşmelerden günümüzde Great Dane olarak bilinen o güzel, büyük, ince ve çevik köpekler dünyaya geldi. İngilizce Dane denilmesine rağmen bu köpeklerin Danimarka ile hiç ilişkisi olmamıştır.
Great Dane, asaleti dayanıklılıkla, gücü zerafetle birleştiren dev bir köpektir. Asgari yükseklik erkeklerde 76 cm., dişilerde 72 cm. kadardır. Daha büyük gövdeli köpekler daha makbuldür. Ağırlıkları 60 kg. kadardır. Alın kısmı basık, uzun ve ensiz bir başı vardır. Burun kanalı geniştir. Boynu uzun ve kaslıdır. Ön bacakları dümdüzdür. Butları kaslı, kısa ve siyah çatımaklı ayakları yuvarlaktır. Kuyruğu orta uzunluktadır ve bacaklarının ortasına kadar uzanır. Gözleri yuvarlak, genellikle siyah, canlı ve zeki ifadelidir. Kulaklar uzun, sivri ve dik olur. İyi gelişmiş beyaz dişleri makas çeneyi boydan boya çevrelemelidir. Hepsi, kısa, kalın, parlak ve sık tüylüdür. Tüylerin rengi değişiktir. Parlak siyah olanlar siyah gözlü, mavi olanlar ise açık renk gözlü olabilir. Great Dane yapısı gereği fazla değişkenlik göstermeyen bir köpektir, ancak koşullar gerektirdiğinde saldırganlaşabilir.Temel özellik olarak, yumuşak huylu, duygulu ve sabırlıdır. Uzun tarihi boyunca Great Dane, savaş köpeği, av köpeği, küçük araba çeken köpek, bekçi köpeği ve muhafız köpek olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır, ancak güzelliği ve iyi huyluluğu nedeniyle dekoratif bir arkadaş olarak da değerilidir. Yumuşak huyludur.
GREYHOUND
Hız için yaratılmışlardır. Saatte 65 km. hıza ulaşabilirler. M.S.900 lerde Arap Salugisinden üretildiği sanılmaktadır. Odönemlerde ayı ve geyik avlarında yaygın olarak kullanılırlardı.
Uzun ve sivri kafası ve kısa tüyleri vardır. Her renk olabilir. Küçüm kulakları geriye katlanır. Av güdüsü çok gelişmiştir. Zeki, cesur, iyi huylu ve inatçı yapısı vardır. Sakin ve ev için uygundur. Soğuk havaları sevmez. Uzun yürüyüşler yaptırılmalı ve düzenli koşturulmalıdır. Yükseklik erkeklerde 71-76 cm. dişilerde 68-71 cm. ağırlık erkeklerde 29-32 kg. dişilerde 27-29 kg. kadardır.
İNGİLİZ COCKER SPANİEL
Neşeli çok dayanıklı bir o kadar da duygusaldır. Bu sebeple iyi eğitilmelidir. İyi huylu ve itaatkardır. Çocuklarla arası çok iyidir. Av bulmak doğasında vardır. İpeksi tüyleri ve kuyruğu vardır. Kahverengi gözleri ve çeşitli renkleriyle çok neşelidir. Suyu çok sever. Avcılık duyusu çok gelişmiştir. Kulakları uzun ve sarkıktır. Yüksekliği erkeklerde 39-41 cm. dişilerde 38-39 cm.i ağırlıkları 13-14 kiloyu bulur.
JACK RUSSEL
İngiliz din adamı Jack Russel tarafından 18.yy.da geliştirilmiştir. Amerikan Köpek Kulübü tarafından kabül görmediğinden belli bir standardı yoktur. Cesur, neşeli ve itaatkardır. Bütün teriyerler gibi küçük hayvanları avlamak için kullanılırlar. Yükseklikleri 22 cm. ağırlıkları ise 10 kg. kadardır.
KANGAL
İri, heybetli ve kaslıdır. Cesur, zeki, hızlı ve çeviktir. Kurt boğabilirler. Soğuğa dayanıklı iyi bir bekçi ve çoban köpekleridir. Savunmacıdır. Kısa, sert ve sık tüylüdür. Orta boy üçgen sarkık kulakları, büyük bir siyah burnu vardır. Göz kenarları ve kulakları daima siyahtır. Her zaman tek renktir. Önde ve arkada bir veya birden fazla tırnak bulunabilir. Ağırlık erkeklerde 50-65 kg. dişilerde 41-59 kg.ı bulur. Yükseklik erkeklerde 75-80 cm. dişilerde 70-75 cm. olur.
LABRADOR RETRİEVER
Kısa ve sağlam yapıları ve çok gelişmiş koku alma duyuları vardır. Suyu çok severler. Canlı ve duyguludurlar. Tüyleri sık, sert ve kısadır. Su geçirmeyen ikinci bir tüy tabakası vardır. Orta uzunlukta kuyruğu, güçlü bir boynu vardır. Renkleri sarı ve siyah olmak üzere tek renktir. Yükseklik erkeklerde 55-57 cm. dişilerde 54-56 cm.i bulur, ağırlıkları ise erkekler 24-36 kg. dişiler 24-34 kg.dır.
NEW FOUNDLAND
Büyük, güçlü ve dayanıklı bir cinstir. Hafif dalgalı uzun tüyleri ve yağlı derisi vardır. Bu suyun derisine ulaşmasını engeller. Sudan kurtarma içgüdüsü vardır. Suyu ve insanları çok sever. Yükseklik erkeklerde 70 cm. dişilerde 65 cm. ağırlık 54-68 kg.dır.
PEKİNGESE
Duygulu, sadık, cesur ve yabancılara karşı kuşkucudur. İri başı ve kırışık yüzünde, iri, çıkık, siyah gözleri parlar. Tüyleri ve kulakları uzundur.
PİTBULL TERRİER
İngiltere kökenlidir. 19.yy.da Bulldog ve Teriyerlerden türetilmiş inatçı ve yorulmak bilmez bir köpektir.
Güçlü ve kaslı bir vücut, kalın kemikler, kısa ve sert tüyleri vardır. Çeneleri ortalama bir ton basabilir. Havlamayı sevmez ve apartman hayatına uyumludur. Ancak iyi bir eğitim alması şarttır. Yükseklik erkeklerde 40-46 cm. dişilerde 35-42 cm.dir. Ağırlıkları ortalama 17-30 kg. kadardır.
PUG
Sağlam ve kaslı gövdesi ve sarkık kısa kulakları vardır. Alnındaki kırışıklıklar hemen göze çarpar. Tüyleri yumuşak ve parlaktır. Duygulu ve sevimlidir. Sıcağı sevmezler.
ROTTWEILER
Kökeni antik çağlara kadar dayanır. Romalılar avcılık, bekçilik ve taşıyıcılık için kullanırlardı. Çok eskiden hayvancılıkla uğraşanlarla kasaplar, hayvanlarını pazara veya mezbahaya köpeklerin yardımı ile götürürdü. Rottweiler kasap köpekleri o zamanlardan beri kullanılarak, aynı görüntüsüyle günümüze geldi. Bugün hayvan sürülerinde kullanılmıyorlar ama ev, bekçi ve polis köpeği olarak kabul gördüler. Sahibine bağlı olan Rottweiler yabancılara karşı saldırgandır. Bu nedenle iyi eğitilmesi gerekir.
İri ve güçlü gövdeleri vardır. Renkleri siyah üzerine kahverengi lekelerden oluşur. Burnu çok gelişmiştir. Kısa, üçgen ve sarkık kulakları ve koyu kahverengi gözleri vardır. Tüyleri sert, kısa ve kalındır. Omuz yüksekliği erkeklerde 61-68 cm. 50 kg., dişilerde 55-63 cm. 42 kg.dır.
SAINT BERNARD
İsviçre asıllı bu köpeğin tarihçesinde St.Bernardların dağlık bölgelerde kaybolan ve donma tehlikesi geçiren çok insanın hayatını kurtardığı bilinir. Fedakarlığı ve sezgisi efsaneleşmiş, dağların devi ve bekçisidir. Ona bir bebeği teslim etseniz, anne gibi bebeği gözetecektir. Alp'lerdeki bir geçiş noktasından adını alan bu köpek adının başındaki Saint(aziz) unvanını da hayatını kurtardığı bir avcının, cüssesinden korkarak onu öldürmesinden sonra almıştır. Kısa ve uzun tüylü olan iki cinsi vardır. Ana rengi beyaz olup, sarımsı kırmızı, koyu kahve veya gri kahve gölgeleri vardır. Omuz yüksekliği erkeklerde en az 70-75 cm. ağırlıkları ise 55-100 kg.ı bulur.
SAMOYED
Sibirya'nın kuzeyinde yer alan Samoyed adlı bir Moğol kabilesinin yetiştirip geliştirdiği bu köpek,kızak köpeği olduğu kadar,amansız bir kurt avcısıdır ve o bölgedeki Rengeyiği sürülerini hep o korumuştur.Çok gösterişli ve zarif hayvanlardır.Kabileler onun tüylerinden giyecek yapmışlardır.Sürekli gülümser gibi baktığından "Noel Baba Gülüşlü Köpek" unvanını almıştır.İngiltere'den Avrupa'ya yayılmıştır.
Güçlü ve dayanıklı kızak köpekleridir. Bekçi köpeği olarak kullanıldıkları gibi iyi de bir arkadaştırlar. Nazik, duygulu ve iyi huyludurlar. Renkleri saf beyaz veya sarımsı beyaz olur. Omuz yüksekliği erkeklerde 53-60 cm. dişilerde 48-53 cm.dir. Ağırlıkları 23-30 kg. kadardır. Kuyrukları eğik, uzun ve bol tüylüdür. Gözler siyah, kulaklar kısa ve diktir.
SHAR PEİ
Geçmişte köpek dövüşlerinde çok popüler olan bu köpekler sağlam ve güçlüdürler. Yumuşak ve sarkık derileri çok dikkat çeker. Sakin, iyi huylu ve çocuklarla arası iyidir. Yükseklik erkeklerde 46-51 cm. dişilerde 51-61 cm.dir. Ağırlık erkekte 20-25 kg. dişide 16-20 kg.ı bulur.
SİBİRYA KURDU
Sibirya'nın yerlisidir. Kızak yarışlarında kullanılırlar. Siberian Husky'yi yerliler ve eskimolar kızaklarda kullanırlardı. Eskimolar, gri bir kurtla çiftleşmeleri için bu köpekleri ormana bağlarlar. Bu kızak köpeği 1900'lerin başında Doğu Sibirya'dan ABD'nin kuzeyine getirilerek kızak köpeğinden ev köpeğine dönüşmüştür. Evde bakılan Husky'lere hergün 1 saat, haftada 2 saat uzun yürüyüşler yaptırılmalıdır. Dost canlısıdır. Çocukların varlığı ona geldiği kabileyi hatırlatır. Kendinden emin ve kararlı bir sahibi sürünün şefi olarak sayar ve itaat eder. Husky ya yönetir ya da yönetilir. Yoksa kendini kayıp sayar. Bekçiliğe yatkın değildir. Havlamaktan çok kurt gibi ulurlar.
Renkleri griden, kurt rengine kadar tüm tonlarda, beyazdan siyaha kadar olan tonlarda olur. -50 derecelere dayanabilir. Yumuşak, kalın tüylüdür. Kulaklar kısa ve diktir. Gözleri kahverengi ya da mavi olur. Omuz yüksekliği erkeklerde 53-60 cm. dişilerde 51-56 cm., ağırlık erkeklerde 21-27 kg. dişilerde 16-23 kg. olur.
VIZSLA
Muhtemelen çok eski cinslerden türetilmiştir. Bu cinsler Transilvanya Tazısı ve Türk San köpeğidir. Yakın zamanlarda kısa tüylü Alman Pointerinin ve normal Pointerin kanı bu cinsin kanına karıştırılmıştır.
Orta büyüklükte, göze çarpan, dayanıklı, kaslı, yürüyüşü elastiki bir köpektir. Yükseklik erkeklerde 57-62 cm., dişilerde 53-58 cm.dir. Ağırlık 22-28 kg. olur. Köşeli bir yüzü, koyu kahverengi bumu, gelişmiş çeneleri ve porselen beyazı dişleri vardır. Gözleri tüylerinin rengini yansıtır. Kulakları uzun, sarkık ve uçları yuvarlaktır. Boynu kaslıdır. Kuyruk, üçte bir oranında kesik. Tüyleri, kısadır. Rengi koyu kum sarısının bütün tonlarında olabilir (kahverengi kusur kabul edilir). Kısa tüylü Macar Pointerinin yanı sıra sert tüylü bir türü de vardır. Bu tür kendiliğinden mutasyona uğrayarak gelişmiştir ve tel tüylü Alman pointeriyle çiftleştirilerek mükemmelleştirilmiştir. Zeki, eğitilebilir, dengeli, itaatkar ve duyguludur. Her tür ava uyum sağlayabilir. Olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Her türlü arazide, hatta bataklıklarda bile avı sahibine getirir. Yerlisi olduğu Macaristan'ın dışında da tanınır ve değer verilir.
YORKSHİRE TERRİER
İngiltere'nin Yorkshire bölgesindeki madenciler tarafından geçen yüzyılda madenleri işgal eden fareleri yakalaması için geliştirilmişlerdir.
Canlı, cesur, inatçı ve yabancılara karşı kuşkucudur. Düz, uzun tüyleri, siyah ve canlı gözleri vardır. Soğuğu sevmezler. Ortalama 23 cm. yüksekliğinde ve 3.5 kg.dur.

0 yorum: