Muzik

3 Şubat 2008 Pazar

köpekler geceleri görebilirlermi

köpekler geceleri görebilirlermi


Geceleri görebilirler mi?: Köpegin gözündeki retina tabakasinda bulunan ve gözün az isikta görebilecegi sekilde özellesmis olan isik reseptörleri insana göre çok daha fazladir. Retinanin hemen arkasinda bulunan yansitici hücre tabakasi olan tapetum, retinadan geçen isigin retinadaki fotoreseptif hücrelere ikinci kez çarpmasini saglar, böylece isigin gözde toplanma etkinligi yaklasik %40 oraninda artirilmis olur. Isigin az bir kismi ise, gözde tutularak sari-yesil göz isildamasini saglar. Bu durum, geceleyin köpek ya da kedinin gözüne dogru isik tutuldugunda görülebilir. Tapetum tabakasindaki rod ve konlar isigi öyle yansitir ki geceleri insandan daha iyi görürler ve düsük isik kaynaklarini iyi degerlendirebilirler.

Renkleri ayirt edebilirler mi?: Köpekte isigi algilama esigi insandan üç misli daha düsüktür, bu nedenle özellikle kisa dalga boyundaki renkleri ayirmada zorluk çekerler. Gün isiginda, görüntüyü, rodlardan ziyade konlar olusturdugu için (renkleri seçmeleri, bu renklere duyarli olan ve kon adi verilen görüntü olusturan yapilara baglidir), köpek muhtemelen sadece iki ana rengi, mavi, yesil ve bunlarin kombinasyonlarini görürler. Köpeklerde, saldiri egitiminde kirmizi renkli kolluklarin daha verimli oldugu söylenmektedir. O hâlde, kirmizi rengi ayirma yeteneklerinin oldugu düsünülebilir. Gerçekten de kirmizi gibi uzun dalga boyundaki renklerin köpekler tarafindan daha rahat ayirt edilebildigi bildirilmektedir (Whiteley, 1996). Ayrica köpekler, bütün renkleri göremeseler bile, renkleri ayirt etmeyi kolayca ögrenebilirler; zira beyinlerinde, insana göre az bile olsa, dalga boylarini ayirt eden ganglionlar bulunmaktadir.

Detaylari seçebilirler mi ve televizyon izleyebilirler mi? : Köpekler form ve desenleri ayirt etmede zorluk çekip, desenlerdeki detaylari görmezler. Bunun sebebi, tapetumun isigi dagitmasi ve retinal ganglionlara bagli olan rod sayisinin fazla olusuna ragmen, kon sayisinin azligidir. Köpekler bir grup arastirmaciya göre, kismen hareketli nesneleri takip edebilmeleri ve kismen de gölgeleri ayirt edebilmeleri nedeniyle saniyede 625 dotluk Avrupa ve ülkemiz televizyonlarini izleyebilmekte, saniyede 525 dotluk ABD televizyonlarini izleyememektedir. Birçok hayvan sahibi, köpeklerinin televizyon izleyebildigini söylese de, bu hayvanlarin izleme aktivitesiyle alâkali sayısal ölçümler yoktur.

Köpekler miyop mu?: Köpeklerin yakini odaklama yetenekleri insana göre zayiftir. Bu yetenek, insanin 1/15'i, kedinin ise 1/4'ü kadardir. Kedi ve köpek, 25 santimden yakin mesafeleri net göremez. Ancak bu ölçümlerin çogu ev hayvanlari üzerinde yapildigi için hatali olabilir; zira ev hayvanlari, ev içinde uzak cisimleri odaklama imkânina sahip olmadigi için miyop olma egilimindedirler, çünkü odaklama yetenegi sonradan gelisir ve küçük yastan itibaren baslanan egzersizlerle tam seviyesine ulasabilir.

Bu çok bilindik biri de ben mi tanımıyorum? Daha genel anlatalım böyle örnekleri mesela: “Örneğin, bir av köpegi, itaat yarismasi esnasinda, seyirciler arasindaki bir kadinin sapkasindaki kus tüyünü fark edip, ferma durusunda kalmıştır.”

0 yorum: